Size bu yazıda önceki yüzyılın en önemli yolculuğundan bahsetmek istiyorum.
VAPUR
- 14 Mayıs 2021, 23:20
- Coğrafya öğrt. yazar murat şahin
- 130
- 02
Glasgow’un mütevazı tersanelerinden olan Paisley’de yeni siparişi yetiştirmek için hummalı bir çalışma devam ediyordu. Kızaktaki gemi 279 grostonluk bir yolcu ve yük vapuru olarak plânlanmıştı. İskoçlar bu konuda fena sayılmazlardı. Geceli gündüzlü çalışmanın sonunda vapur Birleşik Krallık’taki ilk sahibine 1878 yılında teslim edildi. Sahibi ona “Trocadero” ismini verdi. Tam beş yıl bu isimle çalıştı.
Vapuru çalıştıran şirket filosunu daha büyük gemilerle yenilemek için onu satışa çıkardı. Bir gün vapura Mora Yarımadası’ndaki Pire limanından bir talip çıktı. Yıl 1883’tü. Anlaşma yapıldı ve vapurun Birleşik Krallık günleri resmen sona ermiş oldu. Artık yeni bir yer, yeni bir kimlik ve yeni bir görev vardı. Vapur Pire limanına yanaştığında ismi artık Kymi’ydi. Ege’de yük ve yolcu taşıyordu artık. Bir gün Selanik limanına yanaştı. Rıhtımda dolaşan küçük bir çocuk vardı bu sırada. Çocuk Kymi’ye el salladı. Sarı saçlı, mavi gözlü bir çocuktu. Vapuru biraz seyredip oradan ayrıldı. Giderken bir anda durdu. Geriye döndü ve az önce el salladığı vapura uzun uzun tekrar baktı. Sonra da Selanik sokaklarında kayboldu.
Günlerden bir gün Kymi bir kaza yaşadı ve sulara gömüldü. Bir süre öylece kaldı. Sonra tekrar yüzdürüldü ama Kymi için tekrar ayrılma vakti gelmişti. Alıcı bu sefer İstanbulluydu. Böylece Kymi’nin Pire’deki kaydı, İstanbul’a alındı. Yıl 1891’di.
Vapur, çok geçmeden Osmanlı Devleti’nin bir kuruluşu olan İdare-i Mahsusa filosuna katıldı. Bu sefer yıl 1894’tü. İlk kez Türk bayrağı çekildi ve ismi Panderma oldu. Yeni görevi Marmara Denizi kıyılarındaki limanlar arasında yük ve yolcu taşımaktı.
1910 yılında İdare-i Mahsusa’nın statüsü değiştirildi. Artık Osmanlı Seyrüsefain İdaresi vardı. Vapur bu idareye geçti. Adı Bandırma oldu. Yeni görevi ise posta taşımak olacaktı. Özellikle savaş yıllarında yolu gözlenen birçok postayı sahibine ulaştırdı.
Bu emektar vapur bir gün yine limana yanaştı. Çok özel misafirleri alarak tekrar hareket ettiğinde tarih 16 Mayıs 1919’du. Tam 64 işgalci savaş gemisinin arasından süzülerek ilerledi. İçinde milletin kaderini taşıyordu bu sefer. Yıllar önce Selanik limanında ona el sallayan o küçük çocuk şimdi 9. Ordu Müfettişi olarak gemideydi. Bu kutsal yolcular Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarıydı. Vapur, Karadeniz’in sert dalgaları arasında yaptığı yolculuğu tamamlayıp Samsun limanına yanaştığında günlerden 19 Mayıs 1919’du.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları o gün direniş ateşini yaktılar. “Ulus egemenliğine dayanan, tam bağımsız yeni bir Türk devleti” geliyordu.
İşte Türkiye Cumhuriyeti zihnen o vapurda kurulmuştu. Ve bir yolculuk milletin makûs kaderini değiştirmişti!
Yazar Hakkında
ÖZGEÇMİŞ
MURAT ŞAHİN / Coğrafya Öğretmeni - Yazar
Yazar, 1976, Sakarya - Akyazı doğumludur. İlkokulu doğduğu köy olan Mecidiye’de, ortaokul ve liseyi Karapürçek Mehmet Akif Ersoy Lisesi’nde bitirmiştir. Lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Gürcistan’ın Siyasi Coğrafyası” adlı tez çalışmasını yaptığı coğrafya alanında tamamlamıştır. Uzun yıllar özel sektör ve kamudaki farklı liseler ile BİLSEM’de görev yapmıştır. Halen yayınevlerine içerik hazırlamakta, yazarlık ve redaktörlük yapmaktadır. Üniversite hazırlık alanında farklı yayınevlerinden çıkmış olan birçok coğrafya kitabı ve kitap bölümü yayınlanmıştır.
YAYINLANMIŞ KONGRE/SEMPOZYUM SUNUMLARI İLE MAKALELERİ:
* Transkafkasya’da Etnik Dağılımın Siyasi Etkileri, TİKA Avrasya Etüdleri Dergisi, 19. Sayı, Yıl:2001, ISSN:1300-1604, Sayfa: 33-51
* Orta Asya’da Coğrafi Konumun Siyasal Etkileri, TİKA Avrasya Etüdleri Dergisi, 16. Sayı, Yıl:1999, ISSN:1300-1604, Sayfa: 129-142
* Science Activity at Climatology: Melting Glacier, Journal for the Education of the Young Scientist and Giftedness 2013, Volume 1, Issue 1, 21-26
* Bir Siyasi Güç Olarak Saha Ve Kafkas Siyasi Coğrafyasındaki Etkileri, 3. Uluslararası Coğrafya Sempozyumu (GEOMED-2013), 10-13 Haziran 2013, Antalya
* Üstün Zekâlı Öğrencilerde Coğrafya Eğitimi, ELMIS-ER 2013 Uluslararası Özel Eğitim Kongresi, 19-21 Haziran 2013, Akşehir-Konya
* Öğretim Süreçlerindeki Yetenek Gelişiminde Öğrenci Proje Çalışmalarının Etkisi, Uluslararası Yetenek Gelişimi ve Mükemmellik Kongresi, 25-28 Eylül 2013, Antalya
* Üstün Yetenekli ve Üstün Zekâlı Öğrenciler İçin Coğrafya Öğretiminde Ürün Farklılaştırma Örnekleri, 25. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 21-24 Nisan 2016, Antalya (Ortak Yayın)
Yazar coğrafya alanında eğitim materyali tasarımları yapmaktadır. Çok sayıda öğrenci bilim projesine danışmanlık yapmış, TÜBİTAK Yaratıcı Doğa Eğitimi ile TÜBİTAK Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi Doğa Eğitimi programlarında uzman olarak yer almıştır. MEB Yaşayan Coğrafya Buluş Atölyesi ile 7x7 Arazi Eğitimi projelerini hayata geçirmiştir. Hobi olarak son coğrafyacı isimli youtube kanalında coğrafya konularını anlatmakta, coğrafya alanındaki ilginç sorulara cevap vermekte ve deney videoları yayınlamaktadır.
Bir KIZILAY gönüllüsü olan yazar hayvanat bahçelerine ve sirklere karşıdır. “Dünya bize büyüklerimizden miras kalmadı, biz onu çocuklarımızdan emanet aldık." sözüyle özetlenebilecek yaklaşıma inanmış bir çevrecidir. Antik tarih meraklısıdır. El sanatları öğretmeni olan eşi Ebru, kızı Nehir, oğlu Tuna ile Adapazarı Ovası’nın batısında, Sapanca Gölü’nün doğu ucunda yer alan 125 rakımlı bir tepede kapısında kedilerin eksik olmadığı bir evde yaşamaktadır. Murat Şahin okumaya, düşünmeye ve yazmaya devam etmektedir.
Yorum Gönder
Yazarlarımız
Trend Haberler
Editörün Seçimi
Kahramanmaraş Nöbetçi Eczaneler
Anket
Anket Sonucu
Soru:
() Oy -
() Oy -
() Oy -
() Oy -
() Oy -
Toplam Oy Kullanıldı
E-Bülten Aboneliği
E-Bülten Aboneliği Yaptığınız Zaman Son Gelişmelerden Anında Haberdar Olursunuz.!
0 Yorum