KARAKIZ
Bütün problemlerimizin temelinde bitmek tükenmek bilmeyen bir hırs ve açgözlülük var. Bu, beraberinde çatışmayı getiriyor.
- 02 Mayıs 2021, 15:11
- Coğrafya öğrt. yazar murat şahin
- 54
- 02
Hayvanlarda sadece karnını doyurma ve güvende olma üzerine kurulu olan hayat, insanlarda çok daha karmaşık! Bu da karmaşık bir ilişkiler ağına ve “çıkar” dediğimiz o illet duruma neden oluyor. Şimdi buna küçük bir öyküyle bakalım.
İşte KARAKIZ’ın öyküsü…
Bütün gün arkadaşlarıyla birlikte dolaştığı kırlarda yorulmuştu. Dışarıda yemek yemişti yemesine ama mutat olduğu üzere geldiği bu mekânda az sonra gelmesini beklediği leziz yemekleri sabırsızlıkla bekliyordu. Derken az sonra salonun büyük kapısı gıcırdayarak sonuna kadar açıldı. Gelen garsondu. Bekleyenlerin gözü özenle hazırlanan ziyafetin üstündeydi. Karakız ve arkadaşlarında hareketlenme başladı. Ahırda yemek servisi başlamıştı. Bu mevsimde merada azalan ot ineklerin karnını doyurmaya yetmiyordu. Bu yüzden kuru saman ve üzerine konulan suyla yoğrulmuş yem bu açığı kapatıyordu.
Karakız önüne gelen yiyeceği iştahla yemeye başladı. Göz ucuyla baktığı hemen yanındaki arkadaşı Sarıkız da kendisi gibi karnını doyurmakla meşguldü. Ona biraz daha fazla yem mi konulmuştu ne? Biraz daha yakından görmek ve yapabilirse hakkı olan yemden tırtıklamak için başını Sarıkız’a doğru uzattığı anda Sarıkız’ın boynuz darbesi geldi. Benim yemeğime dokunma, diyordu arkadaşı! Oysaki bütün gün çayırda beraber dolaşmamışlar mıydı? Neyse kendi önüme döneyim, dedi Karakız. Ama o da ne? Sarıkız’la oyalanırken, diğer yanındaki Benli, kendisine ait yemi bitirmiş şimdi de onun yemine yumulmuştu. Kan beynine sıçradı bir anda! Bir hışımla Benli’ye öyle bir kafa darbesi attı ki Benli neye uğradığını şaşırdı. Yedirmem, dedi Karakız! Ben hakkımı yedirmem!
Ahırdaki bütün inekler büyük bir iştahla yedikleri saman ve yemi az sonra bitirdiler. Hepsinin karnı fazlasıyla doymuştu. Az önce aralarında sürtüşme yaşanan Karakız, Sarıkız ve Benli koyu bir sohbete daldılar. Komşu ahırdaki sürünün ne kadar açgözlü olduğundan bahsettiler. Yolda gördükleri sıska ineğin açlığını onun beceriksizliğine bağladılar. Bugün çayırda otlarken dere kenarındaki küçük bir yonca topluluğu için birbiriyle kavga eden iki inekten dem vurup, ne kadar cahiller diyerek gülüştüler!
Her akşam yaptığı garsonluk vazifesini tamamlayan bakıcı, ineklerin tekrar acıkacağı ve ahırdaki huzur ikliminin biteceği sabah saatlerine kadar artık rahattı!
Yazar Hakkında
ÖZGEÇMİŞ
MURAT ŞAHİN / Coğrafya Öğretmeni - Yazar
Yazar, 1976, Sakarya - Akyazı doğumludur. İlkokulu doğduğu köy olan Mecidiye’de, ortaokul ve liseyi Karapürçek Mehmet Akif Ersoy Lisesi’nde bitirmiştir. Lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Gürcistan’ın Siyasi Coğrafyası” adlı tez çalışmasını yaptığı coğrafya alanında tamamlamıştır. Uzun yıllar özel sektör ve kamudaki farklı liseler ile BİLSEM’de görev yapmıştır. Halen yayınevlerine içerik hazırlamakta, yazarlık ve redaktörlük yapmaktadır. Üniversite hazırlık alanında farklı yayınevlerinden çıkmış olan birçok coğrafya kitabı ve kitap bölümü yayınlanmıştır.
YAYINLANMIŞ KONGRE/SEMPOZYUM SUNUMLARI İLE MAKALELERİ:
* Transkafkasya’da Etnik Dağılımın Siyasi Etkileri, TİKA Avrasya Etüdleri Dergisi, 19. Sayı, Yıl:2001, ISSN:1300-1604, Sayfa: 33-51
* Orta Asya’da Coğrafi Konumun Siyasal Etkileri, TİKA Avrasya Etüdleri Dergisi, 16. Sayı, Yıl:1999, ISSN:1300-1604, Sayfa: 129-142
* Science Activity at Climatology: Melting Glacier, Journal for the Education of the Young Scientist and Giftedness 2013, Volume 1, Issue 1, 21-26
* Bir Siyasi Güç Olarak Saha Ve Kafkas Siyasi Coğrafyasındaki Etkileri, 3. Uluslararası Coğrafya Sempozyumu (GEOMED-2013), 10-13 Haziran 2013, Antalya
* Üstün Zekâlı Öğrencilerde Coğrafya Eğitimi, ELMIS-ER 2013 Uluslararası Özel Eğitim Kongresi, 19-21 Haziran 2013, Akşehir-Konya
* Öğretim Süreçlerindeki Yetenek Gelişiminde Öğrenci Proje Çalışmalarının Etkisi, Uluslararası Yetenek Gelişimi ve Mükemmellik Kongresi, 25-28 Eylül 2013, Antalya
* Üstün Yetenekli ve Üstün Zekâlı Öğrenciler İçin Coğrafya Öğretiminde Ürün Farklılaştırma Örnekleri, 25. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 21-24 Nisan 2016, Antalya (Ortak Yayın)
Yazar coğrafya alanında eğitim materyali tasarımları yapmaktadır. Çok sayıda öğrenci bilim projesine danışmanlık yapmış, TÜBİTAK Yaratıcı Doğa Eğitimi ile TÜBİTAK Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi Doğa Eğitimi programlarında uzman olarak yer almıştır. MEB Yaşayan Coğrafya Buluş Atölyesi ile 7x7 Arazi Eğitimi projelerini hayata geçirmiştir. Hobi olarak son coğrafyacı isimli youtube kanalında coğrafya konularını anlatmakta, coğrafya alanındaki ilginç sorulara cevap vermekte ve deney videoları yayınlamaktadır.
Bir KIZILAY gönüllüsü olan yazar hayvanat bahçelerine ve sirklere karşıdır. “Dünya bize büyüklerimizden miras kalmadı, biz onu çocuklarımızdan emanet aldık." sözüyle özetlenebilecek yaklaşıma inanmış bir çevrecidir. Antik tarih meraklısıdır. El sanatları öğretmeni olan eşi Ebru, kızı Nehir, oğlu Tuna ile Adapazarı Ovası’nın batısında, Sapanca Gölü’nün doğu ucunda yer alan 125 rakımlı bir tepede kapısında kedilerin eksik olmadığı bir evde yaşamaktadır. Murat Şahin okumaya, düşünmeye ve yazmaya devam etmektedir.
Yorum Gönder
Yazarlarımız
Trend Haberler
Editörün Seçimi
Kahramanmaraş Nöbetçi Eczaneler
Anket
Anket Sonucu
Soru:
() Oy -
() Oy -
() Oy -
() Oy -
() Oy -
Toplam Oy Kullanıldı
E-Bülten Aboneliği
E-Bülten Aboneliği Yaptığınız Zaman Son Gelişmelerden Anında Haberdar Olursunuz.!
0 Yorum