FİNLANDİYA SERİSİ
SUOMİ/FİNLANDİYA DİL, ÜLKE, İSİM Finlandiya hakkında bilinen ve bilinmeyenler Hem kültür, hem de sayı olarak en katkısız millet Suomi’de yaşayan Fin halkıdır.
Uluslararsı Vizyon Üniversitesi
Balkan Araştırmaları Öğretim Üyesi
SUOMİ/FİNLANDİYA DİL, ÜLKE, İSİM
Finlandiya hakkında bilinen ve bilinmeyenler
Hem kültür, hem de sayı olarak en katkısız millet Suomi’de yaşayan Fin halkıdır.
Avrupa’nın en ucunda yer alan Suomi ülkesi ulkelerarası bağlamda Finlandiya adlandırılır. Burada yaşayan halk ülkelerine Suomi, kendilerine suomalainen adını verir dilleri için de Suomen kieli (fin dili). Güneydeki Estonlar bu dile soome, (fin) daha kuzeydekilere saame, (lapon) derler. Fin adı başkalarının verdiği ve kökence pejoratif bir adlandırmadır. Fin dilinde /f/, sesi bile yoktur, yaşlı Finler hala Fin veya Finlandiya sözünü telaffuz edemezler. Türkçede aynen, /f/ ikincil bir sestir. Birçok insanlar konuşmalarında Finlandiya’nın İskandinav ülkesi olduğunu sanırlar.[i] İskandinav ülkeleri olan İsveç, Norveç ve Danimarka’nın halkları dilleri ve kültürleri birbirine çok yakın. Dilce kendi aralarında rahat anlaşabilirler. Hatta resmi bir statüsü olmayan İskandinavca diye adlandırılan ortak dilleri vardır. Finlandiya ile Estonya ise bunlarla tamamen ilgisiz ayrı bir birim oluşturur. Ural-Altay dil ailesinin Altay koluna giren Türk dilleri ise yüzyıllar boyu Avrupa kıtasında çeşitli siyasi birimlerde kullanılmıştır. Halklar ve etniklikler ile dil toplulukları ayrı ayrı birbirleri ile çoğu zaman örtüşmeyen, bazen kısmen örtüşen ünitelerdir.
Avrupa’da konuşulan dillerin çoğunluğu Hint-Avrupa dil ailesine girer. İkinci önemli dil ailesi olan Ural-Altay dil ailesidir. Ural dillerinin çoğu Rusya’da konuşulmaktadır. Avrupa’daki üç bağımsız devletin dilleri bu gruba girer. Bu üç bağımsız ülke Orta Avrupa’da varlığını asırlarca bağımsızca sürdürmüş olan Macaristan ve Kuzey Doğu Avrupa’nın kıyısındaki Finlandiya ile Estonya’dır. Baltık-Fin grubuna giren dillerin konuşulduğu bu iki ülke Cermen-Rus sınır bölgesinde veya ara kuşağında bulunmaktadır. Adı geçen iki emperyalist grubun hep savaştığı ve çarpıştığı bölge olmuştur. Baltık-Fin dili öncelerde daha geniş konuşulurdu. Finlandiya’da, Kareliya’da, İnkeri’de, Estonya’da, Latviya’nın kuzeyinde ve buradan geniş bir bölgeye Sibirya’ya doğru uzanıyordu. [1]
SUOMİ/FİN HALKININ KÖKENLERİ
Elde ettiğim birçok kaynaklar ve Finli etnolog Castren’in bilimsel çalışmalarındaki kanıtlarda Finlerin Altay Dağı çevresinden geldikleri kanaatine varılmıştır. Ancak Castren bu çok esaslı çalışmayı Rus Çarı 2. Aleksandr’ın gözetiminde yapıyordu, çalışma sonra eksik kalmış muhtemelen engellenmiştir. Bir varsayım ise Finlerin Orta Asya bozkırlarından göç ettiklerinden bahsedilir. Kadim zamanda Altay Dağı çevresinde otururlarken Turanlıların tek bir ırk oldukları söylenebilir. Turanlıların beş ana kollarından biri olan Fin kolu incelenirken görülmektedir ki; Fin kolu tarih öncesi zamanda, kuzey ve batıya göç etmesiyle diğer boylardan çok daha erken bir zamanda Altay bozkırlarından ayrılmıştır. Turanlıların dili, tarihsel verileri ve günümüzdeki yerleri birlikte ele alınmasıyla görülmekte ki; Avrupa ile temasa geçen ilk Turan halkı Finlerdir...
Birçok yabancı kaynaklarda, Finler Miladi asrın başlangıcından kısa bir süre sonra Avrupa’ya ulaştıkları söylenmektedir. Kesin olmayan (M.S. 100) Fin isminin en eski otoritesi Tacitus’dur. Tacıtus, Germania’sının 462’ıncı bölümünde şimdiki Litvanya olan ülkeye Finleri yerleştirmekte ve onları medeniyetin en alt safhası olan çadırlarda yaşayan deri giyen, ren geyiği besleyen, fakir ve avcı kabileler olarak tanımlamaktadır. Laponlar hakkında ren geyiği beslerler ifadesi de oradan gelmektedir. Daha sonra Ptolemy, Finleri harita üzerinde yanlışlıkla Güney batıya koymakta Vistula’nın (Polonya’nın Vistul nehri) doğusunda göstermektedir. Yine de kesin olmayan ve belli oranlarda da olsa gösterilen topraklar üzerinde Finlerin bu döneme kadar Baltıkla olan komşuluklarını geliştirdikleri gösterilmektedir. Bu iki eski otorite tarafından verilen Fenni ve Livovi ismi, muhtemelen şimdiki Suomi’de ikamet edenlere verilen isimdir. [2]
Muhtemeldir ki, Finlerin Urallar üzerinden daha uzak bölgelere, kuzeye doğru yani ilk vatanlarından, Urallardan baltık bölgesine doğru genişlemesi Tacitus zamanında başlamıştır. O dönem bugünün Kuzey ve Orta Rusyası’ndaki tüm araziyi işgal ermişlerdi. Nitekim bu bölgelerde çok sayıda Fin isminde yerler bulunmaktadır. Fin ırkının, çoğu, kolları daha sonra Ural dağlarının yakınında ve hatta Irtış nehrinin doğu yakasında bile yaşamışlardı. Belki de bu kollar o dönemde Slavlar’dan ayrılmamışlardı. Ancak karıştıkları ülkeleri işgal etmişlerdi. Onbirinci yüzyılda Nestor zamanında Rusya içinde mevcut olan Fin kabileleri, şimdi kaybolmuş vaziyetteler. Mevcut olan Fin kabileleri eskiden çok büyüktü, Hristiyanlığın yayılmasıyla, bu kabilelerin çoğu, Ruslar tarafından özümsenmiş ve Ruslaştırılmışlardı. Finler eski zamanlarda olduğu gibi, göçebeler ve ziraatçı olduğundan her olayda daha fazla toprak ele geçirmişlerdi. O çağda Rusya’nın geniş bir kısmı, Teutonik (eski Germen ya da İskandinav kabileleri) göçleriyle Finliler tarafından işgal edilmiş ve Rusya’nın kuzeyi, Slav kabilelerinin akınından önce yalnızca Fin kabilelerinin eline geçmiştir. Finliler Teutonlardan çok sayıda kelime almış olmaları onların Teutonlarla temasa geçtikleri zamanlardaki durumlarından anlaşılmaktadır. Görüldüğü üzere Finliler Teuton komşularından, adetler aldığı kadar, mitolojik düşünceler de benimsemişlerdi. Ancak Haçkmann’a göre, Finler, Suomi’ye göç ettikleri zaman demirin kullanımını biliyorlardı. Teutonlar da Finlilerin Şamanizm’inden etkilenmişlerdi ve sihir şeklinde mucizelerini gerçekleştiriyorlardı. Ancak Teotonların kuzey komşuları ile ticaret ilişkilerine girmeleri çok uzun sürmedi. Çünkü Teotonlar komşuları üzerinde Norse otoritelerinden öğrendiği vergiyi uyguladılar. Goth’ların Pontus’a yürümesi sebebiyle Teutonlar Rusya’nın içlerindeki Fin-Macar kabileleri ile tanışmaya başladılar. Böylece Finliler, Don ve İdil arasındaki bölgeye kadar, güneye doğru yayıldılar.
Ülke, Botniya körfezi ve Finlandiya arasında ve Laponya içerisinde kuzeye doğru genişleyen bir araziyi kapsamaktaydı. İsveç’in ve Norveç’in (Finlandiya’nın yukarısı, en uç kuzeyi de Finli olarak gösterilmekte) belli bölgelerinin yanında, Olonet’ler, Archangel, Novgorod, Petrograd, Tver, Yaroslavl’a bitişik Rus yönetimlerine de dağılmışlardı. Finlerin iki temel alt kolu vardır. Birincisi Tavastlardır. Bunlar Güneyi ve Büyük Dukalığın batı kesimlerini işgal etmektedir. Diğerleri ise Tavastların doğusunda ve kuzeyinde bulunan Karelianlar’dır. Suomi’de Karjala olarak adlandırılır.
HRC MEDYA
[1] Finlandiya’nın bölünmeden önce haritası. Fin haritası.
[2] İngiliz Gizli Servisi M15’E Göre Turanlılar ve Pan-Turanizm. Yesevi yayınları. İstanbul 1999. s. 41.( Aslı A Manual On The Turanıans And Panturanısm). Çevirenler. Gonça Bayraktar-Şenol Durgun.
0 Yorum